مخاطبان فرهنگسرای پرسش وابسته به سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان در ادامه اولین دوره جامع آموزشی و توانمندسازی جوانان با عنوان «بازنویسی داستان زندگی» پای صحبتهای حمید حبشی پزشک، روانشناس و متخصص حوزه جوانان و خانواده درباره موضوع «انتخاب همسر شایسته» نشستند.
وی درباره معیار اقتصاد و اشتغال در ازدواج گفت: خداوند در دستگاه آفرینش خود اعتبار، ارزش، عظمت و حتی قسمتی از آرامش مرد را در قدرت تأمینکنندگی قرار داده است. تمایل به تأمینکنندگی از زمان بلوغ در پسران شکل میگیرد و به همین دلیل به والدین توصیه میکنیم زمانی که فرزند پسرشان به سن بلوغ رسید به او سرمایهای بسپارند تا آن را مدیریت و درآمدی کسب کند.
حبشی افزود: برخی خانوادهها به اشتباه تأمینکنندگی مرد را تنها در اشتغال و کسب درآمد و امکانات خلاصه میکنند در حالی که مرد باید از نظر ابراز عواطف و احساسات نیز همسر خود را تأمین کند.
این متخصص حوزه جوانان و خانواده سقوط شور عاطفی مرد را یکی از تأثیرات تأخیر در اقدام به ازدواج برای رسیدن به شرایط مالی مطلوب دانست و ادامه داد: در حالی که جنس زن در زندگی از مرد انتظار برآورده شدن نیازهای عاطفیاش را دارد.
به گفته وی، پسران از حدود 19 و 20 سالگی وارد مرحله شور عاطفی نسبت به جنس مخالف میشوند اما از سن 24 و 25 سالگی وارد مرحلهای میشوند که توجه او معطوف به ساختار زندگی میشود. از طرف دیگر این انتظار اشتباه است که مرد به اندازه ابتدای ازدواج شور عاطفی داشته باشد چون هر چه سن بالاتر برود از شور عاطفی کاسته میشود و توجه او به ساختار زندگی بیشتر میشود.
حبشی بیان کرد: اگر پسر در بازه 19 تا 27 سالگی اقدام به ازدواج نکند بخش زیادی از امکانات خود را برای تأمین عواطف همسر خود را از دست میدهد.
این روانشناس تقویت نگاه مادی در مرد را یکی دیگر از تأثیرات تأخیر در اقدام به ازدواج برای رسیدن به شرایط مالی مطلوب دانست و تصریح کرد: این نگاه در خانوادهها نیز وجود دارد و نگاه ساختار زندگی و سنجش اقتصادی بر شور عاطفی غالب شده است.
وی گفت: پسری که تا 30 سالگی و حتی بالاتر از آن برای کسب درآمد و جمع کردن آن دویده و تقلا کرده، بهخصوص از نظر روانی خسته و بیحوصله شده است. هر چه از دامنه شور عاطفی فاصله بگیریم از میزان هیجانات روانی، انگیزهها و شور و شوق ما کاسته میشود و نمیتوانیم همسر خود را از این نظر تأمین کنیم.
حبشی تأکید کرد: غایب بودن زن در سالهای تقلا و کسب درآمد مرد باعث میشود مرد پس از ازدواج سهمی از این اندوخته برای همسر خود قائل نباشد.
این متخصص حوزه جوانان و خانواده افزود: مرد در زمینه اقتصادی باید در مسیر تأمینکنندگی باشد و همچنین همت اشتغال داشته باشد. همچنین پشتیبانی خانواده برای او یک امتیاز محسوب میشود. البته نه اینکه خانواده تمام امکانات را در اختیار او بگذارند بلکه سرمایه کار او را تأمین کنند.
وی با بیان اینکه در آموزههای دینی به افزایش امکانات مادی توصیه شده است، افزود: زهد به معنای کم برداشتن است نه کم داشتن. بنابراین میتوان هر روز به دنبال کسب درآمد بیشتر بود اما در کنار تأمین خود، از زندگی افراد دیگر نیز گرهای را باز کرد.
مسیر درست شناخت برای ازدواج
حبشی در ادامه درباره مسیر درست شناخت برای ازدواج گفت: مهم نیست که مسیر شناخت از طریق خانواده شکل بگیرد یا از طریق خود جوانان، بلکه کسب شناخت درست مهم است. زمان ناکافی، شرایط نامناسب و مصاحبه غلط از نکات منفی کسب شناخت صرفاً از طریق خانواده است. در این مصاحبه غلط معمولاً کلیگویی میشود، صرفاً به نظردهی و نظرخواهی میپردازند و سوال و جواب میکنند. شناخت اصلاً از طریق سوال و جواب به دست نمیآید.
این روانشناس با بیان اینکه کسب شناخت از طریق خود جوانان امکانپذیر نیست، ادامه داد: جوانان به امید کسب شناخت طرح رابطه میریزند و به درگیری حسی-عاطفی وارد میشوند و به همین دلیل به شناخت نمیرسند. در این وضعیت برخی به ازدواج فامیلی رو آوردند در حالی که ممکن است فامیل در مقام همسر قابلتحمل نباشد. گروهی برای جبران این ضعف نسخه تحقیقات را پیچیدند در حالی که در تحقیقات، تنها نتایج منفی ارزش دارد و نتایج مثبت فاقد ارزش است و نباید به آن استناد کرد چون در تحقیقات به اطلاعات عمومی افراد دسترسی پیدا میکنیم نه اطلاعات خصوصی. همچنین به بایدها میرسیم و نه هستها و افراد ممکن است از عرضه اطلاعات دیگران خودداری کنند.
حبشی تصریح کرد: برخی برای کسب شناخت، رفت و آمد بیشتر را توصیه میکنند در حالی که افراد در این رفتوآمدها به طور طبیعی بسیار متین و معقول رفتار میکنند و قصد فریب طرف مقابل را هم ندارند. بنابراین در مسیر شناخت صحیح بهجای سوال و جواب یا تمرکز بر رفتوآمدهای بیشتر، هرکدام از طرفین باید به توضیح خصوصیات خود بپردازند و خود را برای دیگری تشریح کنند تا بتوانند درباره تناسب جهتگیریها و اهداف خود در زندگی قضاوت کنند.