به گزارش اداره ارتباطات معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان، حجت الاسلام رسول جعفریان در چهارمین قسمت از سلسله نشستهای شیوه ما مردمان با محوریت تاریخچه کتاب خطی در اصفهان اظهار داشت: در حال حاضر در اصفهان مجموعه های مختلف خطی در کتابخانههای عمومی، دانشگاهی و خصوصی وجود دارد که برآورد دقیقی از تعداد آنها نیست و لازم است پیگیری میدانی از اطلاعات این کتاب ها به دست آوریم.
وی افزود: تنها حدود یک تا پنج درصد کتب خطی دوره صفوی در اصفهان مانده و بقیه آن به شهرهای دیگر منتقل شده است. کتابهایی که عمدتا در دوره سال هزار خورشیدی بوده است که اصفهان در آن مقطع پایتخت شد و کتابخانه و مدارس زیادی در اصفهان ساخته شد.
عضو فرهنگستان علوم کشور ادامه داد: ما بر اساس کتابهای خطی اصفهان میتوانیم تاریخ کامل این شهر را بنویسیم، حتی تاریخ مسیحیت با همین پشت نویسهای انجیل نوشته شده است و این موضوع میتواند برای تاریخ اصفهان نیز رخ دهد.
جعفریان تصریح کرد: تاریخ جلفا و ارامنه اصفهان نیز که به چاپ رسید از طریق پشت نویس های انجیل نوشته شده است، البته در ایران به علت احترام به قرآن ما پشت نویسی نمیکردیم اما روی کتب دیگر این اطلاعات موجود است که باید استفاده شود.
وی گفت: قلمکاری آثار از حدود سال ۱۲۳۰ در اصفهان بود اما الان در شهر اصفهان دیگر وجود ندارد، همچنین قلمکاری کتب و نوشته ها در اصفهان انجام نمیشد در حالی که در دوره صفویه میشد به صورت دستی قلمکاری کتب و نوشته ها را مثل آغاز دیگر انجام داد.
وی در خصوص کتابخانه سلطنتی دوره شاه سلطان حسین خاطرنشان کرد: در آن دوره یک کتابخانه سلطنتی در اصفهان ایجاد شد، که در آن با سبد کتاب خطی از شهرهای مختلف به اصفهان میآمد اما بخشی از آن به خانهها و بخشی دیگر به شهرهایی مثل تهران و تبریز و مشهد فرستاده شد و اصفهان خالی از کتاب خطی شد.